De Grote Strip Story
The Making Of... Urbanusstrips

In 1982 nam tekenaar Willy Linthout het initiatief om een nieuwe stripreeks te ontwikkelen. Twee dingen waren vanaf het begin duidelijk: de serie zou de traditie van de volkse Vlaamse strip voortzetten, maar ze zou minder braaf zijn, en de humor zou veel gedurfder worden. Eerder dan een nieuwe hoofdfiguur te verzinnen, liet hij de komiek Urbanus, die op dat moment zijn grote doorbraak in België en Nederland realiseerde, allerlei avonturen beleven, en omringde hem met nieuw gecreëerde personages. Urbanus, die zelf een groot stripliefhebber is, zag dit meteen zitten en wilde actief bij dit plan betrokken worden. Zo ontstond een intense samenwerking, die een onstuitbare stroom van ideeën en verhalen opleverde.
Na 90 albums is de bron nog verre van opgedroogd.
(Uit: Urbanus In Het Brons (2000))

De strip: van idee tot in de winkel

1. Linthout en Urbanus schrijven samen het scenario. Meestal heeft Willy al een lijst met losse ideeën waarover hij graag een strip zou maken. Samen borduren ze dan verder op dat thema en langzamerhand begint een nieuw avontuur vorm te krijgen. Urbanus foefelt er wat grappen bij en ook de dialogen worden er meteen bij verzonnen. Willy noteert met snelle krabbels het hele verhaal. Gemiddeld schrijven ze tien pagina's per dag.

The Making Of... de Urbanusstrip

2. Linthout is nu twee maanden zoet met het tekenen van het scenario. Intussen denkt hij al na over een volgend verhaal en Urbanus doet zijn best om op andere terreinen populair te blijven. Wanneer de potloodtekeningen klaar zijn, worden die gezamenlijk nog eens doorgenomen.

The Making Of... de Urbanusstrip

3. De potloodtekeningen gaan nu naar Willy's assistent, Steven De Rie, die zet alles mooi in Chinese inkt. Hij schrijft ook netjes de teksten in de tekstballonnetjes.

The Making Of... de Urbanusstrip

4. De geïnkte tekenplaten komen terecht bij de Standaard Uitgeverij. Daar worden ze gescand en met de computer ingekleurd.

The Making Of... de Urbanusstrip

5. Zo komen we bij de drukkerij. Per keer dat je met je ogen knippert vliegen er honderd boekjes uit zo'n machien en worden per 50 in een doos gestopt.

6. De paletten rollen naar buiten.

7. De distributie brengt de boekjes naar alle strip- en krantenwinkels.

8. De lezer zit gezellig met een Urbanusstrip onder zijn neus.

9. Linthout en Urbanus tellen hun geld.

(Uit: Urbanus In Het Brons (2000))