Onderstaand opinie stuk is geschreven door Urbanus en gepubliceerd in Het Laatste Nieuws van 22 juni 2020.


Het pinkske der wet

Mijn passage in 'De Afspraak' van 16-6 heeft blijkbaar voor nogal wat twittergerochel gezorgd. De speld van de waarheid moeten we in een steeds grotere hooiberg gaan zoeken.
Ik werd uitgenodigd ivm het censureren van een aflevering van Fawlty Towers op de BBC. Over Humor dus. Maar vermits de aflevering 'The Germans' was geschrapt omwille van racistische uitspraken, ging het gesprek binnen de 30 seconden over dit delicate onderwerp. Omdat ik in het verleden voor totaal andere redenen ook tegenwind had gekregen voor sommige liedjes of uitspraken, was ik een beetje assorti met het thema van de avond. Ik had een extra elleboog meegebracht voor het geval ik moest hoesten. Door een technische storing zat die hoest er in de uitzending twee keer in. Het kan ook zijn dat men dit met opzet had gedaan voor de Canvas kijkers die de grap van de eerste keer niet begrepen hadden. Haha grapje.
Het statement dat ik vooral wou maken was, dat niets zomaar gebeurt zonder dat daar iets is aan vooraf gegaan. En ook dat er naast Black Lives Matters nog een paar andere dingen matteren die aandacht verdienden. Ik kreeg na de uitzending van het twitvogeltje al meteen de stempel dat ik het prototype was van een bange blanke man. Ik ben godver een van de weinige artiesten die met een zwaailicht op zijn kop zijn gedacht durft zeggen. Een leuke tweet was 'Ze hadden voor dit belangrijk thema beter experten Bassie en Adriaan gevraagd'.

De overgrote meerderheid van de mensen zijn echt niet bang van of boos op nieuwe, oude of occasie Belgen die hun steentje bijdragen aan de samenleving. Bijlange niet, ze zijn zelfs dankbaar. Het zijn de rotte goudreinetjes die de reputatie van heel de boomgaard om zeep helpen. Totaal onterecht dus dat iedereen met een migratie achtergrond hiervoor met de vinger wordt gewezen. Wanneer omgekeerd iemand meermaals onterecht voor racist wordt uitgescholden, kan die op een punt komen dat hij zegt 'Et alors?' Dat is heel lelijk, daar moeten we niet naartoe. Zolang de ene waarheid wordt verdoezeld en de andere opgeblazen, zegeviert de argwaan. Laat ons in elk geval al afspreken 'Nooit nog Floyd.'
De tijden zijn veranderd. Wanneer men tijdens de Spaanse Inquisitie in 1478 een grap maakte over de bisschop vloog men gegarandeerd de brandstapel op. Gelukkig mag dit nu niet meer omwille van het fijn stof en het klimaat.
Een van mijn vroegere statements was 'Ja, de mensen zijn onverdraagzamer geworden, maar er gebeuren ook alsmaar meer dingen die moeilijk te verdragen zijn.' Jongeren die zonder betalen op de bus stappen en daar dan nog wat miserie verkopen, zodat de buschauffeurs staken omdat er al een paar van hun collega's klappen gekregen hebben. Gebeurt dat niet? Zijn dat leugens? Meisjes die lastig gevallen worden en verweten voor 'Salle pute!' Gebeurt dat niet? Zijn dat leugens? De media gaat daar een factchecker op zetten. Oké, maar wie checkt de factchecker?
Iedereen doet op zijn manier zijn best. Er bestaat geen groter kwaad op de wereld dan misbruik maken van de goedheid van de mensen. Als daar niks wordt aan gedaan, stoppen ook de goeien met goed te zijn.

De globalisering van de wereld betekent niet automatisch de globalisering van de humor. Ik heb er begrip voor dat grappen die vroeger werden gedoogd nu niet meer kunnen door de ineenschuiving der mensheid. Humoristen zijn best bereid in het theater geen kwetsende grappen te vertellen over moslims. Wil men dan ook aan de radicale imam vragen dat hij in de moskee geen grappen meer vertelt waar vrouwen en ongelovigen door gekwetst worden? Zou een beetje helpen. Niemand hoeft deze match te winnen, gelijkspel is ook al goed.
De dag dat we allemaal over mekaars minpuntjes kunnen grappen maken, zitten we samen op een terras couscous, maniok, chop choy en frieten te eten.
Ik ben fan van de The Daily show van Trevor Noah. Om een statement te maken vertelt hij naast een nieuwsfeit vaak een grappig verhaal ter vergelijking. Ik doe dit ook graag.
Als er een vos in de buurt loopt, schieten mijn kippen in alle richtingen weg. Dat is echt niet omwille van zijn ros haar, maar van wat ze over de vos gelezen hebben in de fabeltjeskrant. Stel dat die vos toevallig een vegetariër is en gewoon op wandel, genietend van het zonnetje. Dat weten de kippen niet. Dus stoppen ze zich weg voor de zekerheid. Die vooringenomenheid is niet tof voor de vos, en ook niet voor de kiekens want ze hebben schrik voor niks. Ik bedoel maar, de kleur van onze medemensen is echt niet het probleem. We moeten ons allemaal aanpassen wordt aangeraden. Daar zijn we al mee bezig hoor, maar sommige kostummekes passen nog niet.

In 'De Afspraak' van de dag erna toonden ze nog eens de cover van Urbanusstrip nummer 44 van 26 jaar geleden. 'Een knap zwartje is ook niet mis'. Cesar, Eufrazie en Urbanus zijn daar zelf zwart met dikke lippen en worden gekookt in een ketel door een blanke. Vandaag wordt zoiets 100% als racistisch beschouwd. Het schoolvriendje 'Negerke' hebben we om die reden lang geleden al spontaan vervangen door 'Botswana'. Ga eens grasduinen in de programma's van de vroegere BRT en je vindt ook nog wel van zulke toestanden. In de recente animatiefilm 'De vuilnisheld' zit een scene waarin Urbanus en zijn vrienden liggen te rollen in radioactief afval. Door de straling transformeren ze in monsters. Urbanus zijn kop verandert in het achterste van een varken, Botswana wordt Leopold 2 en zijn handen vallen af. Ik heb die grap bedacht 2 jaar vóór dat het Koning Leopoldstandbeeld naast duivenstront ook een kwak rooie verf over zijn kop kreeg. Daar wat uitleg bijvoegen is vandaag een leerzame boodschap.

Terug naar de discussie over BLM en politiegeweld. Zou het niet nuttig zijn om de mensen nog eens uit te leggen waarom de politie er gekomen is. De politie is de arm der wet. De overheid die we democratisch gekozen hebben, maakt wetten en daar moeten we ons aan houden omdat dit het best is voor de hele samenleving. Maar sommigen houden zich daar niet aan, uit slechte wil of staan daar boven. Wanneer ze dan een boete niet betalen staat er na een paar nutteloze vermaningen een deurwaarder aan te bellen. Als ook die wandelen wordt gestuurd, verschijnt uiteindelijk de politie aan de deur om hem mee te nemen naar de rechter. Als die nikswiller dan zegt 'Ik wil niet!' en ook nog wat tegenspartelt, ja dan halen ze hun matrak en pepperspray boven. Dat is de afspraak die we ooit gemaakt hebben. Flikken die daarin schromelijk overdrijven en al schieten vóór ze roepen 'Handen omhoog!' die deugen niet, stuur die maar naar het Europees Parlement. Daar worden nog wel meer afdankertjes opgevangen, met als straf een hoger loon.

Ik ken persoonlijk een paar politiemannen en we moeten ook naar hun versie luisteren. Ze zijn er om ons terecht te wijzen en om ons te helpen. Ze worden al eens uitgedaagd en de regels waar ze zich moeten aan houden zijn niet min. Staat een zot met een mes voor hun neus te zwaaien, mogen ze hem na lang discussiëren terugdrijven met een platgekookte macaroni. Als het de bedoeling is om van de arm der wet het pinkske der wet te maken, moeten we toch eerst aan de mensen vragen of ze dit echt wel willen.

Na corona moeten we hopelijk geen mondmasker dragen dat ook de vrijheid van mening tegenhoudt. Ik ben geen artiest maar...
Urbanus
(22 juni 2020)