- Gratis #BlijfInUwKot doeboek voor kinderen
- Gratis corona-album
- Online stripveiling 24 juni


Gratis #BlijfInUwKot doeboek voor kinderen

Dat het bijzondere tijden zijn hoeven we je niet meer uit te leggen. We proberen er uiteraard allemaal het beste van te maken. Uitgeverij Lannoo wil hier graag bij helpen en heeft daarom een gratis doeboek voor kinderen samengesteld. In dit boek vind je tekentips, kleurplaten en zoekspelletjes uit hun prachtige kinder- en jeugdboeken. Goed voor uren lees- en speelplezier. Laat je kinderen erop los en deel het resultaat via #lannoo. Want jouw tekening maakt ons blij.
Er staat ook wat uit het boek "Striptekenen!" bij van Steven De Rie (medewerker van de Urbanus-strip).
Te downloaden via deze link.


Gratis corona-album door Vlaamse en Nederlandse auteurs dankzij Oogachtend en Uitgeverij L

Om de stripverkoop tijdens de door coronamaatregelen geteisterde stripwinkels te stimuleren, sloegen de Vlaamse uitgeverij Oogachtend en de Nederlandse Uitgeverij L de handen in elkaar om een gezamenlijk album te produceren dat winkeliers gratis aan hun (trouwe) klanten kunnen weggeven. Niet minder dan vijfenzestig Vlaamse en Nederlandse tekenaars werkten mee. Het album had eigenlijk al in maart moeten verschijnen, maar de verscherpte maatregelen in Vlaanderen, waarbij alle winkels hun deuren moesten sluiten, gooiden roet in het eten en het project werd daarom uitgesteld. Nu de Belgische federale regering heeft beslist dat winkels op 11 mei weer open mogen gaan, kan ook het album Striphelden versus Corona naar de winkels in Vlaanderen en Nederland gedistribueerd worden.
Oogachtend en Uitgeverij L laten het aan de winkeliers - die zelf een luttel bedrag per album moet betalen - over om zelf over voorwaarden te beslissen om als klant het album te bemachtigen. Een advies is om het boek cadeau te geven bij een bestelling of aankoop van minstens 15 euro. Maar dan krijg je ook wel wat! Teun Berserik bijvoorbeeld mocht speciaal en exclusief voor dit album een cartoon van Blake en Mortimer tekenen.
Dit album is met de medewerking van Urbanus. Iets om naar uit te kijken


Online stripveiling

Standaard Uitgeverij is al jaren een trouwe partner van de Rode Kruis-stickeractie. Suske en Wiske, de Kiekeboes, de Rode Ridder en Jommeke zijn al meerdere keren de hoofdrolspelers geweest op de stickers. Dit jaar zijn Suske en Wiske opnieuw de ambassadeurs van de stickeractie. Die stickers worden nu dus massaal gebust. "We hopen dat de mensen hun gul hart tonen, maar wij willen ook niet achterblijven", vertelt CEO Jeroen Overstijns. "We zijn meteen beginnen nadenken over wat we kunnen doen. Zo ontstond al snel het idee om een online veiling te organiseren."

Samen met Veilinghuis Bernaerts worden op 24 juni tekeningen geveild van een heel aantal bekende striptekenaars die zich voor deze actie engageerden: Luc Morjaeu (Suske en Wiske en ontwerp van de sticker), Charel Cambré (Amoras, Suske en Wiske Junior), Steve Van Bael (Nachtwacht), Philippe Delzenne (Jommeke), Kim Duchateau, Urbanus, Nix (De Buurtpolitie), Hec Leemans (F.C. De Kampioenen), Fabio Bono (De Rode Ridder) en Merho(De Kiekeboes).

"We koppelen die benefietactie aan een reeds geplande stripveiling", vertelt Peter Bernaerts. "Zo trekken we zeker de aandacht van de stripverzamelaars. Zo'n online live-veiling gaat door met een veilingmeester in een lege zaal, klerken die de biedingen registreren die binnenkomen en een telefoonpanel dat de telefonische biedingen coördineert."

(4 mei 2020)