In deze nieuwsbrief:
- 'De Leveling' (Jaren Van De Olifant) in de winkels
- Stem op Jaren Van De Olifant bij de Eisner Awards

'De Leveling' (Jaren Van De Olifant) beschikbaar

Dat het leven ook verder gaat voor een vader die zijn zoon heeft verloren door zelfdoding schreef en tekende Willy Linthout van zich af in Jaren van de Olifant. Alle mogelijke blijken van erkenning en respect vielen de auteur te beurt.
Maar het verhaal is niet ten einde. Jaren van de Olifant raakte niet alleen een gevoelige snaar bij lezers, het weekte ook gevoelens los bij mensen die zich in dezelfde spijtige situatie bevonden en die er tot dan toe amper over hebben kunnen praten. Dat kon nu wel, al dan niet rechtstreeks met Linthout.
In De Leveling, het vervolg van Jaren Van De Olifant, ontmoet het hoofdpersonage Karel de voormalige verpleegster Flo die hem haar verhaal vol tegenslag en pijn vertelt. Ondanks al het verdriet heeft Flo een onuitroeibare optimistische levenshouding die anderen tot voorbeeld kan zijn. Dit is het soort vervolg dat MOEST gemaakt worden want Karel (en Willy Linthout) staan dus niet alleen met hun verdriet.
De eerste twee hoofdstukken werden gebundeld uitgegeven door Catullus die er een hardcovereditie van maakt. Van alle acht nieuwe hoofdstukken zal achteraf ook weer een integrale editie verschijnen bij Uitgeverij Meulenhoff / Manteau.
Meer info via de fansite:
http://www.urbanus.be/hetjaarvandeolifant/jarenvandeolifantdeleveling.htm


Stem op Jaren Van De Olifant van Willy Linthout

Willy Linthout is met zijn graphic novel 'Years Of The Elephant' genomineerd voor twee Eisner Awards. De Eisner Awards zijn de belangrijkste prijzen in de wereld van het Amerikaanse beeldverhaal. 'Years Of The Elephant' is de Engelse versie van Linthouts 'Jaren Van De Olifant', een autobiografisch ge´nspireerde strip over een vader die de zelfdoding van zijn zoon probeert te verwerken.
'Years Of The Elephant' is genomineerd in de categorieŰn 'Best U.S. Edition of International Material' en 'Best Writer/Artist Nonfiction'. De Eisner Awards zijn genoemd naar Will Eisner (1917-2005), een Amerikaans stripauteur die aan de wieg stond van de graphic novel, en worden jaarlijks toegekend. De awards worden uitgereikt op het San Diego Comic-Con, een van de grootste stripfestivals ter wereld, dat doorgaat van 22 tot en met 25 juli 2010.
De twee nominaties zullen Willy Linthout, al jarenlang een groot liefhebber en kenner van Amerikaanse strips, ongetwijfeld erg veel plezier doen. Linthout heeft Will Eisner in het verleden zelf nog ontmoet, bij een van zijn bezoeken aan Amerikaanse stripbeurzen.
Surf snel naar:
http://www.comic-con.org/cci/cci_eisners_main.shtml
om meer info en je stem uit te brengen of rechtstreeks stemmen kan via:
http://www.eisnervote.com

Opgelet, het stemmen is niet voor iedereen toegankelijk!
Lieden die zichzelf een professional kunnen noemen in het stripmilieu Ś op welke wijze dan ook Ś en dat kunnen bewijzen, worden uitgenodigd om hun stem vˇˇr 15 juni te laten gelden op Willy Linthout.

De vertaling Years Of The Elephant duikt trouwens ook nog elders op in lijstjes. Strip Turnhout merkte op dat het album ook in The 2010 Core Graphic Novels List staat tussen 99 andere aanraders. Deze specifieke lijst is bedoeld om bibliothecarissen, boekhandels, leerkrachten en kopers een overzicht te geven van de beste graphic novels. Years Of The Elephant staat er broederlijk tussen albums als From Hell, 300, All Star Superman, Batman: Arkham Asylum, The Killing Joke en The Long Halloween, De Aankomst van Shaun Tan, Bob Dylan Revisited, The Complete Peanuts, The Complete Calvin and Hobbes, Hellboy, Engelstalige edities van Jacques Tardi's Loopgravenoorlog, Kleine West Coast Blues en Het Besloten Land, Lewis Trondheims Niemendalletjes en nog een hele hoop meer.
Volledige lijst via:
http://graphicnovelreporter.com/content/expanded-list-100-more-other
Er hoort ook een afzonderlijke lijst van tien en nog eens 25 strips bij met absolute musthaves als Maus, Persepolis, Watchmen en Kuifje.
(4 Juni 2010)