Willy Linthout genomineerd voor Eisner Awards

'Urbanus'-tekenaar Willy Linthout, winnaar van de Bronzen Adhemar/Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip 2009, is met zijn graphic novel 'Years Of The Elephant' genomineerd voor twee Eisner Awards. De Eisner Awards zijn wellicht de belangrijkste prijzen in de wereld van het Amerikaanse beeldverhaal.

'Years Of The Elephant' is de Engelse versie van Linthouts 'Jaren Van De Olifant', een autobiografisch geïnspireerde strip over een vader die de zelfdoding van zijn zoon probeert te verwerken. Het boek verscheen bij Standaard Uitgeverij. Op dit moment werkt Willy Linthout aan het vervolg 'Jaren Van De Olifant 2: De Leveling', dat in afleveringen zal worden uitgegeven door de Nederlandse uitgeverij Catullus.

'Years Of The Elephant' is genomineerd in de categorieën 'Best U.S. Edition of International Material' en 'Best Writer/Artist Nonfiction'. De Eisner Awards zijn genoemd naar Will Eisner (1917-2005), een Amerikaans stripauteur die aan de wieg stond van de graphic novel, en worden jaarlijks toegekend. De awards worden uitgereikt op het San Diego Comic-Con, een van de grootste stripfestivals ter wereld, dat doorgaat van 22 tot en met 25 juli 2010.

De twee nominaties zullen Willy Linthout, al jarenlang een groot liefhebber en kenner van Amerikaanse strips, ongetwijfeld erg veel plezier doen. Linthout heeft Will Eisner in het verleden zelf nog ontmoet, bij een van zijn bezoeken aan Amerikaanse stripbeurzen.
(Stripgids)


Een Vlaming en een Nederlander genomineerd voor prestigieuze Eisner Awards

Juicht allen want Willy Linthout heeft twee belangrijke nominaties op zak voor de Engelse vertaling van Jaren van de Olifant. Years of the Elephant wist ook de Amerikaanse jury van de Eisner Awards (het overzeese eqivalent van de prijzen die men in Angoulême uitdeelt) te bekoren. In de categorieën best vertaalde strip en beste auteur non-fictie moeten het album en Linthout zich overeind houden om straks hopelijk de nominaties te verzilveren. In de categorie best vertaalde strip circuleren ook nog Mijn Mama door Émile Bravo en Jean Regnaud (te verwachten bij Silvester), Kleine West Coast Blues door Jacques Tardi en Jean-Patrick Manchette, De Fotograaf door Emmanuel Guibert en Didier Lefèvre en Kleine Snotneus door Fabrice Parme en Lewis Trondheim. Zware competitie. Als beste auteur non-fictie tornt hij op tegen Reinhard Kleist (Johnny Cash: I See a Darkness), Joe Sacco (Footnotes in Gaza), David Small (Stitches, in vertaling aangekondigd door De Vliegende Hollander) en Carol Tyler (You'll Never Know: A Good and Decent Man).
Ook de Nederlanders mogen beginnen supporteren voor Eric Heuvel. Zijn Engelse vertaling van De Ontdekking maakt een kans in de categorie beste strip voor tieners.
(De Stripspeciaalzaak)


The 2010 Will Eisner Comic Industry Award Nominees

Best U.S. Edition of International Material
My mommy is in America and she met Buffalo Bill, by Jean Regnaud and Émile Bravo (Fanfare/Ponent Mon)
The Photographer, by Emmanuel Guibert, Didier Lefèvre, and Frédéric Lemerier (First Second)
Tiny Tyrant vol. 1: The Ethelbertosaurus, by Lewis Trondheim and Fabrice Parme (First Second)
West Coast Blues, by Jean-Patrick Manchette, adapted by Jacques Tardi (Fantagraphics)
Years of the Elephant, by Willy Linthout (Fanfare/Ponent Mon)


Best Writer/Artist-Nonfiction

Reinhard Kleist, Johnny Cash: I See a Darkness (Abrams ComicArts)
Willy Linthout, Years of the Elephant (Fanfare/Ponent Mon)
Joe Sacco, Footnotes in Gaza (Metropolitan/Holt)
David Small, Stitches (Norton)
Carol Tyler, You'll Never Know: A Good and Decent Man (Fantagraphics)

Meer info over deze nominaties via:
http://www.comic-con.org/cci/cci_eisners_10nom.php#nominees

Meer info over deze reeks via de fansite:
http://www.urbanus.be/hetjaarvandeolifant.htm
(9 April 2010)