Opnamen nieuwe Urbanusfilm een jaar uitgesteld
Geen geld voor amusante films
VAF laat comedy's van Urbanus en Tom Van Dyck wachten op steun

De opnamen van de nieuwe Urbanusfilm Altijd Tevreeden zijn een jaar uitgesteld. Ook Frits en Freddy, het project van Tom Van Dyck greep naast subsidie. "Het Vlaams Audiovisueel Fonds kiest vooral voor elitaire films," klaagt Marc Punt.
De raad van bestuur van het VAF wordt geadviseerd door een college van zes lectoren. "Drie lectoren vonden ons verhaal leuk, drie anderen vroegen zich af of ze ons project wel moesten steunen want het is een comedy", zegt Punt, de producent van Frist en Freddy. 'Blijkbaar vindt een aantal mensen binnen het VAF een prijs op een festival in Spanje of Polen belangrijker dan dat we een film maken waar de mensen zich mee amuseren. Het is nochtans overheidsgeld dat door iedereen is bijeengebracht."
Urbanus had gehoopt in het voor jaar met Frank Van Passel Altijd Tevreeden te kunnen draaien. Door de voorlopige afwijzing door het VAF is het project meteen een jaar vooruitgeschoven.
"Op langere termijn is het makkelijker om de cast vrij te houden en de draaiperiode moet in het voorjaar vallen, want we hebben frisse lentekleuren nodig", vertelt Urbanus. Hij heeft geen kritiek op de beslissing van de lectoren. "Het VAF is zoals een vader met te veel uitgehongerde kinderen, hij kan ze niet allemaal te eten geven. Voor wie een film wil maken is het zoals bij de bakker: aanschuiven en wachten. Meestal komt het er uiteindelijk wel door. Zonder steun van het VAF wordt het moeilijk, want onze film speelt zich af in 1917. Het is een vrij dure affaire van zeker drie miljoen, ook door de speciale effects. Het geld van het VAF is een soort verzekering: als de film flopt, wordt het grootste leed erdoor verzacht."
Frank Van Passel, ook producent van de Urbanusfilm, is niet verrast. "Ik heb nog nooit een project ingediend dat van de eerste keer is goedgekeurd, ook 'De Smaak Van De Keyser' niet. Er is dus niks ongewoons aan de hand."
"Tarantino heeft tien jaar nodig gehad vooraleer hij 'Inglourious Basterds' kon maken", weet Urbanus. "Dan zijn wij nog bij de rappen."
(18 Januari 2010)