Kiekeboe(s)-film - Misstoestanden

Misstoestanden - Maart 2000


Programma : Misstoestanden
Onderwerp : Misstoestanden is de 2de film die gemaakt is rond het personage / de strip Kiekeboe(s) van Robert Merhottein (Merho).

Na de verfilming van Het Witte Bloed bleef het een droom van Merho om een 'echte' film rond Kiekeboe te maken. De film is echter geen succes geworden. Ook Merho zelf distantieerde zich van het eindresultaat en reageerde zijn woede af in twee Kiekeboe-albums, Misstoestanden (nadrukkelijk aangegeven als "het album waarop de gelijknamige film niet gebaseerd is") en De Simstones.

De film vertelt het verhaal van André Mahy (Jan Steen), een jonge filmregisseur die niet aan de bak komt. Ondanks zijn kunstzinnige verschijning en zijn subliem ideeëngoed moet hij voldoening nemen met een baantje als kaartjesscheurder in het filmmuseum. Op een dag komt zijn neef Frank (Wim Opbrouck), André oppikken. Frank heeft geld en filmplannen ...

In de hoofdrollen: Luk Wyns als Marcel Kiekeboe, Ingrid De Vos als Charlotte Kiekeboe en Veerle Baetens als Fanny Kiekeboe. Voor Veerle Baetens was het haar eerste grote rol.

De rol van Urbanus is ongeveer even groot in de trailer als in de film.