The Making Of... De Geverniste Vernepelingskes
(De Tjolkziekte) door Urbanus

Anderhalve maand op voorhand krijg Jan een signaaltje van het mannenblad Ché, dat het weer tijd is voor een nieuwe aflevering van De Vernepelingskes. Jan speelt dit naar mij door, we palaveren een beetje over wie of wat we er zouden bijsleuren en meteen begin ik een plotje te verzinnen. Niet dat die strip echt over de actualiteit moet gaan, maar bij Ché hebben ze toch liever dat ik een gastrol geef aan BV's die op dat moment in the picture staan. Ik probeer er ook altijd wat van de op dat moment opvallende trends, politiek of showbiss in te verwerken. Het heeft dus geen zin dat ik lang op voorhand een voorraadje ideeën aanleg.


Zodra ik een duidelijk beeld heb, begin ik de twee pagina's ruw te schetsen. Ik schets dus mijn scenario omdat ik dat liever doe dan elke situatie beschrijven. Eénmaal tevreden over de verdeling van de prentjes, begin ik alles iets duidelijker uit te tekenen op een A3 tekenblad.

Dan verzin ik de teksten en zet ze boven de personages. Als ik klaar ben, laat ik het graag nog een dagje liggen, want 's anderendaags heb ik meestal nog een paar leuke ideetjes voor de dialogen. Ik laat mij werk altijd eerst even lezen door mijn vrouw voor een eerste reactie en vooral om er de schrijffouten uit te halen.

De Geverniste Vernepelingskes - The Making Of De Geverniste Vernepelingskes - The Making Of

De Geverniste Vernepelingskes - The Making Of De Geverniste Vernepelingskes - The Making Of


Die schetsen van mij zijn qua opstelling niet bindend voor Jan, hij mag de pagina schikken naar zijn hand. Meestal wijkt hij niet zo ver af van mijn scenarioschets.


Mijn creatieve job zit er dan op. Ik scan mijn schetsen in en mail ze in 4 halve pagina's door naar Jan. Ik doe ook heel wat zoekwerk naar documentatie. Veel fotomateriaal van de BV van dienst. En ook wat voorwerpen of decors die Jan kunnen inspireren.

De Geverniste Vernepelingskes - The Making Of

De Geverniste Vernepelingskes - The Making Of


Dan is het ongeduldig afwachten op het werk van Jan. Na een dag of twee mailt hij mij reeds zijn eerste lichte potloodtekeningen door ter controle. Het overgrote deel is altijd dik in orde, meestal gaat het om kleine veranderingen. Dan mailt Jan daarna de definitieve potloodtekening nog eens door. Als we daar beiden tevreden over zijn zet hij ze in inkt en gaan de platen naar de inkleurster. Die alles met de computer inkleurt.


De inkleurster mailt de definitieve ingekleurde platen nog eens naar mij door, om te voorkomen dat er in de laatste fase misverstanden in sluipen. Dan gaan de platen naar Ché. Om de twee jaar hebben we genoeg platen om een album mee te vullen. Hop naar het volgende.

Urbanus
2008

De Geverniste Vernepelingskes - The Making Of

Extra geluidsfragment:
Sven Ornelis en Urbanus over 'Een Schelleke van de Sven', uit De Geverniste Vernepelingskes 4.


(Q-Music, 20/10/2004)