Het Programma

Wie Ben Ik? - September 1989


Programma : Wie Ben Ik?
Onderwerp : Het Programma


Wie Ben Ik? Urbanus

Spelprogramma gepresenteerd door Goedele Liekens.
Twee teams van bekende Vlamingen
zoeken het antwoord op de vragen:
'Wie Ben Ik?', 'Wat Ben Ik?' en 'Waar Ben Ik?'.
Kapiteins van de teams: Urbanus en Werther Van der Sarren.


Programma op VTM dat vanaf het eerste jaar (1989) tot 1991 heeft gelopen op de commerciële zender en mee één van de kijkcijferkanonnen was van dat jaar en zo van VTM een succes zender heeft gemaakt bij de start.

1.500.000 kijkers zegt meer dan genoeg. Een kijkdichtheid van om en bij de 30% was wekelijkse kost. Met pieken boven de 1.700.000 kijkers!
De eerste afleveringen werden snel voor uitzending opgenomen Goedele Liekens kreeg twee dagen voor opname een aanbod. Er waren voordien al opnames geweest maar die werden afgekeurd, oa. de presentatie zou door andere zijn uitgevoerd (en niet goed bevonden). Uiteindelijk werd gekozen voor de nog jonge (Miss) Goedele Liekens, die toen al een eigen talkshow op haar naam kon schrijven (bij een Nederlandse zender).

Eerste aflevering op maandag 4 september 1989, met als gasten Herman De Croo, (Tante) Terry Van Ginderen en (Nonkel) Bob Davidse, was goed voor net geen miljoen kijkers. Het haalde de vijfde plaats in de kijkcijfers top 20, met een marktaandeel van 18,4% (976.000 kijkers), na enkele afleveringen waren de kijkcijfers boven het miljoen om er nooit meer onder te komen. Laatste aflevering was op maandag 26 maart 1990 (met als gasten oa. Stany Crets en Lynn Wesenbeek).
Najaar 1990 volgende een tweede seizoen, tot zondag 31 maart 1991. Ook deze reeks was een kijkcijferskanon met constante notering in de kijkcijfers top 3.
Op 31 december 1990 was er een special van een uur met als gasten: Anne De Baetzeleir, Ingeborg, Jean-Pierre Van Rossem en burgemester Denert.

Een hilarische momenten dat voor eeuwig zou bijblijven, van onze enige echte Eddy Wally, tijdens 'Wie Ben Ik'.
Eddy Wally: "Ben ik al dood?".
Reactie: "Ja Eddy je bent al dood."
Eddy Wally (tweede vraag): "Leef ik nog?"


Wie Ben Ik / VTM Reclame Urbanus, Goedele Liekens
Reclame voor 'Wie Ben Ik / VTM' uit 1990
(Humo 27 december 1990)

Eerste uitzending : 4 September 1989
Zender : VTM
Duur : ca. 30 min. / aflevering