De Topcollectie

Albrecht Wauters vertelde, in de week van 14 november 2011, in De Topcollectie (Radio 2) elke dag een verhaal bij één van de liedjes van Urbanus.

De Aarde
Het liedje 'De Aarde' (1980) van Urbanus heeft veel, zoniet alles te danken aan Lutgart Simoens. In één van haar programma's vertelde de presentatrice dat ze het zo jammer vond om altijd buitenlandse kinderliedjes te draaien en nooit werk van eigen bodem. Dus deed ze een oproep: wie in Vlaanderen durft het aan om een 'modern' kinderliedje op te nemen?
Jan de Wilde reageerde met 'Lieve Loemoemba' en Urbanus schreef 'De Aarde'. Urbanus ging zeer ernstig te werk: alles moest wetenschappelijk verantwoord zijn, de feiten in de tekst moesten kloppen. Tegenwoordig worden 'Madammen met een bontjas' en 'De Aarde' regelmatig ook als didactisch materiaal tijdens de lessen gebruikt.
'De Aarde' is een zeldzaam lied geschreven in opdracht van iemand anders. Enkel voor Will Tura schreef Urbanus nog ' Het Meisje Met De Bloemen'.
Herbeluister via het audio-bestand hieronder.




Madammen Met Een Bontjas
Misschien wel leukste hit van Urbanus uit 1980! Even de tijdsgeest schetsen... we hadden net de Flower Power-tijd verteerd en nu werd alles wat maar enigszins naar 'chemie' en 'vervuiling' rook zwaar op de korrel genomen.
Urbanus zelf, een kind van de buiten, koos bewust om ten strijde te gaan tegen... bont. Neen, geen plaat over het neerknuppelen van zeehondjes, maar wel over het vervormen van de ledematen van... madammen met een bontjas.
De plaat liet heel wat stop oplaaien, vooral in Nederland. Daar bestond al een tijdje de 'Partij voor de dieren' en het was woordvoerster Marianne Thiemen die 'Madammen Met Een Bontjas' zou gebruiken als campagnelied.
Urbanus een geëgageerde milieuactivist? Allicht wel, maar hij grapte zelf ook wel met de inhoud van het lied. In de jaren '80 kwam hij op het einde van zijn shows altijd even het publiek begroeten in... een bontjas.
Herbeluister via het audio-bestand hieronder.




Prinsesje Van IJs
Urbanus is natuurlijk ook een topacteur. Het bewijs werd in het verleden al geleverd: Hector bleef tot 1990 de meest bekeken bioscoop film, afgelost in 1990 door Koko Flanel.
Vier jaar geleden werd de komiek gevraagd om mee te spelen in de kinderfilm K3 en het ijsprinsesje. De rol van tovenaar leek 'm op het lijf geschreven en speciaal voor de film schreef Urbanus 'Het IJsprinsesje'.
Aangezien ze bij Studio 100 de voorkeur geven om hun liedjes zelf te schrijven, besloot Urbanus het lied op een beter moment uit te brengen. En dat moment kwam er toen de kindercd 'Al Wie Dit Leest Is Zot' werd uitgebracht.
Het IJsprinsesje is een troostlied voor iedereen die het kan gebruiken. De stemmen van dochtertje Marieke en nichtje Nelleke geven het lied nog een extra emotionele toets.
Herbeluister via het audio-bestand hieronder.




Een Bakske Vol Met Stro
Het verhaal achter de grootste hit van Urbanus ooit is er eentje van toeval. Het bakske vol met stro was nooit als hit bedoeld, wel als B-kantje van 'Als Moeder Zong'. Het schrijven van het lied is op zich al een klein mirakel: toen Urbanus in allerijl het B-kantje moest schrijven van een singletje dat rond Kerst zou verschijnen, bedacht hij in 20 minuten zijn versie van het Kerstverhaal.
De inhoud was onconventioneel en hoe heviger er in kerkmiddens werd gereageerd, hoe meer platen er verkocht werden. Het bakske vol met stro was een Kersthit zoals Vlaanderen er nooit meer één zou kennen: zelfs in de maand mei van 1979 stond het nog steeds aan de top van de Vlaamse Top 10.
Urbanus en religie zijn niet meteen de beste vrienden. Toen de sketch 'het laatste avondmaal' op televisie kwam, werd hij beschuldigd van godslastering. Ook in het nummer 'Ivonneke' waarin een zus Jean-Blaute geen evangelie, maar een baksteen in haar handen houdt, werd niet overal op gejuich onthaald.
Herbeluister via het audio-bestand hieronder.




Quand Les Zosiaux Chantent Dans Le Bois
We schrijven het jaar 1983. Tijdens een vakantie in Frankrijk horen Jean Blaute en Urbanus op de Franse radio het nummer 'Ne m'appelle plus jamais France' van Michel Sardou dat op dit moment een hit is bij onze zuiderburen.
Omvergeblazen door het bombastische karakter van het lied opperen de vrienden om zelf hun Frans chanson, hun parodie uit te brengen. Zo ontstaat het lied 'Quand Les Zosiaux Chantent Dans Le Bois' en het wordt meteen een hit in Vlaanderen... en vreemd genoeg ook in Wallonië waar het in elke jukebox staat.
Enkel Frankrijk snapt de grap niet en een optreden in de show van Stephane Collaro maakt nog maar eens duidelijk dat de persiflage van Urbanus niet begrepen wordt. Tot een echte doorbraak in Frankrijk is het dus nooit gekomen...
Herbeluister via het audio-bestand hieronder.