Urbanus VI


LP Urbanus LP Urbanus
Titel : Urbanus VI
Opname : I.C.P. Studio's Brussel 1982
Opname (Live) : Stadsdoelen, Delft, 1981


Kant A:
1. Hittentit
2. Publiciteitsjaren
3. Kodazuur
4. Katrien
5. Waf-Waf-Waf (Live)LP Urbanus LP Urbanus
Weetje over het hoesontwerp:

Als jonge snaak wou Urbanus striptekenaar worden. Zes jaar lang liep hij avondschool op Sint-Lukas Academie in Brussel, terwijl hij overdag werkte als magazijnier bij platenfirma Phonogram. "Er passeerden dagelijks albumhoezen voor mijn neus. Ik herinner me nog in het bijzonder de hoes van Jethro Tulls tweede album Stand Up. Het was een illustratie van de bandleden in houtsnede, de tekenstijl sprak me bijzonder aan."
Toen hij als kleinkunstenaar aan de slag ging, bracht hij verschillende LP's uit bij zijn voormalige werkgever. Zijn artistieke achtergrond bleef van invloed op zijn werk als komiek en muzikant. Voor Urbanus maakte de hoes altijd deel uit van het totale plaatje. Het artwork - meestal een tafereel gelieeerd aan de titel of een liedjestekst - was van zijn hand. Vaak wormden voor- en achterkant van de hoes een geheel, vertelden ze samen een verhaal. Dat was ook het geval bij Urbanus VI.
"Het was mijn zesde album, de titel lag dus voor de hand. Op dat moment had ik al een ruime aanhang, maar voor het establishment bleef ik een platvloers boertje. Daar wou ik met deze plaat op reageren, en wel met eeen tekening van het koninklijk palei met op de voorgrond Koning Boudewijn en Koningin Fabiola die mij persoonlijk leren fietsen. Op de achterkant zie je mijn producer Jean Blaute als de dienstknecht die 's avonds de verfomfaaide rode loper weer mag opbergen."
De plaat werd een succes. Zelfs van het koninklijk paleis kwamen er geen klachten. "Ik denk dat ze dat ook niet moesten proberen, want Prins Laurent was een grote fan - hij had al mijn platen."
Het ontwerp van de hoes was een sinecure. "Eerst hebik de pentekening gemaakt met Chinese inkt, en die vervolgens ingekleurd met ecoline, een transparante verf. Maar telkens als ik een vlek maakte of iets verkeerd inkleurde, moest ik dat uitwissen met chloorwater. Een heel gesmos. Elk raampje van het paleis, elk grassprietje en boomblad heb ik apart getekend. Het ontwerpen van de hoes duurde bijna even lang als de opname van de nummers!"