In deze nieuwsbrief:
- 'Hells Angels' van Urbanus beste humorfragment
- Bijzonder bijdrage Willy Linthout in 'Brieven Aan Geliefden'
- Willy Linthout genomineerd voor de Bronzen Adhemar / Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip
- 'Linthout-Box' verschijnt op de stripbeurs van Breda
- Weekly Comics Workshop met Willy Linthout
- Willy Linthout genomineerd voor Carolus Quintus Prijs (Beste Maatschappelijk Relevante Stripalbum)
- Urbanus-fietsroute in Lokeren
- Dirk Stallaert na de metamorfose van Plankgas & Plastronneke en Mieleke, Melleke, Mol!


'Hells Angels' van Urbanus beste humorfragment

De luisteraars van Ornelis & Rogiers op Q-music hebben de sketch Hells Angels van Urbanus na een hele week stemmen verkozen tot leukste humorfragment. Opvallend is dat niet alleen Urbanus en Toon Hermans hoog scoren, maar ook de jongere generatie, onder wie Alex Agnew en Neveneffecten.
1. Urbanus - Hells Angels
2. Toon Hermans - Wat ruist er door het struikgewas
3. Alex Agnew - De Tandarts
4. Hans Teeuwen - Zingt Hans Teeuwen
5. Jacques Vermeire - Kevin De Voetballer
6. Youp Van 't Hek - Ikeabed
7. Geert Hoste - Osama Bin Laden
8. Neveneffecten - Stofzuiger
9. Gasten en Leo - Joske Vermeulen
10. Najib Amhali - Wildplassen


Bijzonder bijdrage Willy Linthout in 'Brieven Aan Geliefden'

Voor ‘Brieven aan geliefden’ benaderde Nathalie Vandecasteele een 70-tal bekende Vlamingen waaronder onderwie Joyce De Troch, Yves Leterme, Eva Pauwels, Marijn Devalck, Piet Van Eeckhaut, Koen Crucke, Jean Marie Dedecker en Sabine Hagedoren. Stuk voor stuk wist ze hen en vele anderen te bewegen die nooit geschreven liefdesbrief nu eindelijk eens op papier te zetten. Het resultaat is een boek waar de liefde en de passie vanaf spatten. Voor één keer vergeten onze nationale beroemheden hun schroom. Alle emoties passeren de revue, verpakt in brieven met onthullende woorden, humoristische knipoogjes en pikante details. Kortom: een bundel waarin warmte, tederheid, oprechtheid, onschuld, verdriet en blijheid verborgen zit.
‘Brieven aan Geliefden’ neemt je mee op een emotionele tocht in de ziel en zal niemand onberoerd laten. Nathalie Vandecasteele: “Het boek voelt als een rit in een rollercoaster. Nooit gedacht dat ik blijheid, verdriet, ontroering en verbazing tegelijk kon voelen.”
Meer info via:
http://www.urbanus.be/linthout/extra/brievenaangeliefden.htm


Willy Linthout genomineerd voor de Bronzen Adhemar / Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip

De Vlaamse stripauteurs Griffo, Ilah en Willy Linthout zijn genomineerd voor de Bronzen Adhemar/de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip 2009. Deze prijs, de belangrijkste striponderscheiding van Vlaanderen, goed voor een prijzengeld van 12.500 euro, wordt uitgereikt sinds 1977. Op maandag 2 februari, bij de uitreiking van de Vlaamse Cultuurprijzen, wordt bekendgemaakt wie van de drie genomineerden de prijs uiteindelijk in de wacht sleept. In december van dit jaar krijgt de laureaat het bronzen beeldje dat aan de prijs verbonden is uitgereikt tijdens het Strip Turnhout-festival.
De jury bestond dit jaar uit Kim Duchateau (winnaar Bronzen Adhemar/Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip 2007, voorzitter), Mik Ghys, Ronald Grossey, Sue Hernalsteen, Hanco Kolk, Martin Lodewijk, Noël Slangen en Veerle Van der Wee.

Uit het juryrapport over Willy Linthout:
Willy Linthout is een stripmaker met een groot hart voor strips. Hij heeft in de ‘Urbanus'-strip in de loop van de voorbije 25 jaar een teken- en verteltechniek ontwikkeld, die zowel met de mainstream als met de undergroundstrip verbonden is. Hij is zowel als tekenaar als als scenarist actief (o.a. voor de reeksen ‘Roboboy' en ‘Het laatste station'). Met het autobiografische ‘Het jaar van de olifant' geeft hij een heel nieuwe dimensie aan dit oeuvre. Hierin hanteert hij een atypische en provocerende beeldtaal, tegelijk nadrukkelijk Vlaams en toch universeel. Met dit boek maakte Willy Linthout een aangrijpende en krachtige striproman, die ook los van het persoonlijke drama dat eraan ten grondslag ligt grote indruk maakt.
De volledige shortlist (36 nominaties over 12 categorieën) van de CultuurPrijzen 2008 van de Vlaamse Gemeenschap via:
http://www.cultuurprijzen.be


'Linthout'-Box (Linthout’s Favorites) verschijnt op de stripbeurs van Breda

Op 28 februari 2009 verschijnt de 'Linthout'-box op de stripbeurs van Breda. Deze box met drie boeken (waaronder een dubbele Urbanus), bevat daarnaast nog een 'Roboboy' en 'Het Laatste Station' in groot formaat (29,7 x 42 cm). Bij elk box vier originele platen! Dit alles voor 1.199 euro.
Voor Urbanus originele uit 'De Hittentitten' en 'Het Gat Van De Duivel'. Roboboy: gag uit deel 1, 5 of 6. Het Laatste Station: de mooiste platen uit deel 1 (30 platen) Het boek bevat uiteraard het hele verhaal.
Meer info en inschrijvingen via linthoutbox@gmail.com
Extra weetjes:
Voor de vier albums werden nieuwe covers gemaakt!
Voor de unieke verzamelbox werd een hele speciale tekening gemaakt, waaraan door de drie auteurs hard gewerkt is.
Meer info over de stripbeurs via:
http://www.stripbeursbreda.nl
Meer info over de verschillende stripreeksen en alle unieke en speciale albums van Willy Linthout en Urbanus via de fansite:
http://www.urbanus.be


Weekly Comics Workshop

Workshops voor ambitieuze amateurs & nieuwsgierige professionals. Met grafisch huurling Serge Baeken en iedere week een gast uit het vak die wordt geïnterviewd over inzichten & technieken, live gedemonstreerd in een eigen project.
Tevens gebalde ééndags-expo met signeersessie
Iedere zaterdag vanaf 22 oktober op de eerste verdieping van Mekanik Strip, Antwerpen. Telkens van 12 tot 18 uur. Deelname 20,00 Euro per zaterdag. Op 7 maart met Willy Linthout.
Meer info via de fansite:
http://www.urbanus.be/stripheld/merchandising/posters/workshop2008.htm


Willy Linthout genomineerd voor Carolus Quintus Prijs (Beste Maatschappelijk Relevante Stripalbum)

2009 wordt een feestjaar voor het stripfestival van Ganshoren-Brussel (in 2009 op 17 mei). Het festival wordt immers 20 jaar! En dat is niet alles. 2009 is ook het Brussels Jaar van de Strip. Redenen genoeg om een feestje te bouwen vinden wij.
Ons festival zal er ook dit jaar een zijn die zowel kinderen als gepassioneerde stripfanaten aanspreekt. En wat volledig nieuw is: tijdens de week voor het festival op zondag zullen we een stripuitstap in Brussel aanbieden aan Nederlandstalige en Franstalige scholen. ’s Morgens een museumbezoek, ’s namiddags verschillende ateliers en een mooi slotevenement. Met andere woorden een leuke en leerrijke dag rond stripverhalen.
Op zondag zult u ook dit jaar alles terugvinden wat u van het festival verwacht en veel meer dan dat. Wat wil dat zeggen? Meer dan 40 auteurs uit binnen- en buitenland die komen signeren, een stripbeurs, verschillende tentoonstellingen, workshops, allerlei andere activiteiten voor de kinderen…
Het festival blijft sociaal georiënteerd. De auteur met het sociaal meest relevante stripverhaal krijgt onze Carolus Quintusprijs en een tentoonstelling op het festival, Willy Linthout is genomineerd voor deze prijs! Het festival blijft ook volledig gratis en op alle vlakken gericht op de twee taalgemeenschappen.
Meer info via:
http://www.cultuurweb.be/CNETPortal/DetailOffer.aspx?id_event=3C6BA975-B582-5008-690548CA056FDF91&language=nl&locale=nl-NL


Urbanus-fietsroute in Lokeren

Noteer alvast 17 mei in uw agenda, dan is er de plechtige inhuldiging door Urbanus-tekenaar Willy Linthout en Urbanus himself van de enige echte Urbanus-fietsroute in Lokeren! Het Urbanusfietsfeest is ook de start van de Gezinsfietszoektocht langs de fietsroute die loopt tot 5 september. De fietsroute zelf is een blijver.
Van zodra we meer info ter beschikking hebben verschijnt dit uiteraard in de nieuwsbrief.
Meer info over dit en andere (strip)evenementen in Waasland via:
http://www.hetwaaslandstript.be


Dirk Stallaert na de metamorfose van Plankgas & Plastronneke en Mieleke, Melleke, Mol!

Wie de laatste maanden een zoektocht ondernam naar de allernieuwste Plankgas & Plastronneke of Mieleke, Melleke, Mol kwam van een kale reis terug thuis. De twee knotsgekke kinderstrips - waarvoor het duo Dirk Stallaert en Urbanus verantwoordelijk zijn - hebben echter wel degelijk een vers album in de winkel liggen maar onder een heel andere titel. Ze werden namelijk als een eenheid aan het publiek voorgesteld. Beide strips werden onder één noemer - en dat is 'Urbanus vertelt', genoemd naar het Ketnetprogramma - op de markt gesmeten. Paniekvoetbal van de uitgeverij? Slechte verkoopcijfers? De jeugd van tegenwoordig leest geen strips meer? Dirk Stallaert vertelt de waarheid achter de metamorfose van Plankgas & Plastronneke en Mieleke, Melleke, Mol!
Lees het interview via:
http://www.stripelmagazine.be/pivot/entry.php?id=2911
(29 Januari 2009)