De Laatste Hollander

Urbanus voor één euro
U kent het recept: één euro en de bon die u morgen in de krant vindt, en u hebt weer een nieuw Gazet van Antwerpen-stripalbum in huis. Deze week is dat het explosieve Urbanus-verhaal De Laatste Hollander.

Toen het album in 2001 verscheen, zorgde dat voor een rel in Nederland. Want de auteurs, tekenaar Willy Linthout en Urbanus zelf, laten in dit letterlijk explosieve album, dat al speciaal een jaar was uitgesteld na de Enschede-ramp, een tv-omroeper zeggen: "Net als in de Tweede Wereldoorlog staan er in Rotterdam geen twee stenen meer op elkaar". Waarop stripfiguur Urbanus zegt: "Ze overdrijven! Hier staan er nog zes!"

"We hebben er in Holland heel veel pers mee gehaald", herinnert Willy Linthout (51) zich. "Achteraf waren we die ene Rotterdammer, die zich beledigd voelde en keet schopte, dankbaar. Komaan, 't is toch maar een strip. Als ze daar al niet tegen kunnen."

Voor de Lokerse striptekenaar en -scenarist was zijn Urbanus-werk het afgelopen jaar dan weer een vluchtheuvel. Linthout verloor op 9 mei 2004 zoon Sam, zijn enige kind. Zelfdoding.

"Dankzij m'n tekenwerk word ik gedwongen om ook met andere dingen bezig te zijn. Ik ben wel gespleten genoeg om het drama elke dag even opzij te kunnen schuiven omwille van het werk. Al heb ik dit persoonlijke leed toch zijdelings kunnen verwerken in een scenario voor een politiestrip. Die komt eind dit jaar uit. Het tekenwerk is van Nederlander Erik Wielaert. Een strip over een vader-zoon-relatie, waarbij de vader zichzelf doodt en hoe de zoon daar dan mee omgaat. Pas op, het verhaal zelf is pure fictie, maar sommige gevoeligheden zijn helaas levensecht."
(Gazet van Antwerpen 8 Maart 2005)