Urbanus in uw boekenkast


Zoals elke woensdag kan u als lezer van deze krant morgen voor een prikje een stripalbum in de boekenkast steken. Deze week is dat het Urbanus-album De Worstenwurger. Ooit was deze volkse stripreeks omstreden bij de Vlaamse intelligentsia.
"Toen we hoorden dat een ventje in de klas een nul had gekregen omdat hij een Urbanus zat te lezen, wisten we dat we goed zaten. Veel stripfiguren collaboreren met ouders of leerkrachten. Wij spanden resoluut samen met de kinderen", zegt Urbanus.
De Urbanusstrip ontstond in 1983 dankzij de overtuigingskracht van Willy Linthout, een fan van Urbanus en een would be-tekenaar. Linthout liet zich voor de vormgeving van het stripfiguurtje inspireren door een getekend Urbanusachtig ventje dat op een lp-hoes stond te plassen tegen de toenmalige Urbanus van Anus. De rest van zijn stripuniversum bevolkte Linthout met knotsgekke, volkse figuren als Eufrasie, Cesar en Nonkel Fillemon, vaak geïnspireerd op figuren uit zijn eigen jeugd. En zo stapte Willy Linthout met de eerste vier getekende pagina's van Het Fritkotmysterie, het allereerste verhaal, naar Urbanus. Die was gecharmeerd. Meer zelfs, Urbanus bleek in het diepst van zijn gedachten zelf een stripauteur te willen zijn. Maar dan eentje met - hoe raar het ook klinkt - pleinvvrees. En nog mooier: de twee bleken dezelfde striproots te hebben. Niks gaat volgens Urbanus en Linthout immers boven de volkse sfeer uit Marc Sleens Lustige Kapoentjes-gags of diens Piet Fluwijn en Bolleke-grappen.
Urbanus werd oorspronkelijk uitgegeven door uitgeverij Loempia van Jef Meert. De reeks, intussen meer dan honderd delen ver, werd in 1996 overgenomen door Standaard Uitgeverij. Van een nieuwe titel gaan er zo'n 35.000 tot 40.000 boekjes over de toonbanken in Vlaanderen en Nederland.
(Gazet van Antwerpen 29 Juni 2004)