In deze nieuwsbrief:
- Urbanus te gast in Achter De Rug
- 164ste Urbanusstrip "De Schrikkeljarige" in de winkels
- 4e Urbanus Omnibus in de winkels
- De Noordzeeprijs voor Willy Linthout
- Tien snelle vragen voor Willy Linthout
- Ballon Media en Standaard Uitgeverij lanceren samen YIEHA
- Stripthemapark Comics Station Antwerp opent in 2016


Urbanus te gast in Achter De Rug

In Achter de Rug komen twee bekende mensen te weten wat zelfs hun beste vrienden niet in hun gezicht zouden durven zeggen. De voorlopig laatste aflevering met Urbanus is morgen te zien op vier.
Dinsdag om 21.55 op vier.
Meer info via:
http://www.vier.be/achterderug


164ste Urbanusstrip "De Schrikkeljarige" in de winkels

Cesar wordt beschuldigd van zware ontucht met een minderjarige. Eufrazie blijkt maar 14 te zijn! Het koppel wordt uit elkaar gehaald: Cesar moet naar de gevangenis en Eufrazie, die moet terug naar school. Zal Cesar haar ooit kunnen bevrijden uit de klauwen van directrice Kopermem en zal hij zijn eigen reputatie terug in ere kunnen herstellen?
Meer info via:
http://www.urbanus.be/urbanusstrip/urbanusstrips.php?urbanusstrips=164


4e Urbanus Omnibus in de winkels

Naar goeie gewoonte worden er jaarlijks 5 albums van Urbanus gebundeld in een omni-bus. Schots en scheve verhalen die je ondersteboven en binnenstebuiten achterlaten. Dit jaar zijn volgende titels aan de beurt: De Krottenwijkagent, De Kleine Tiran, Het Lustige Kapoentje, Dieselman en Het Kunstmatige Weeskindje.
Meer info via:
http://www.urbanus.be/urbanusstrip/urbanusbuitenreeksalbums.php?urbanusbuitenreeksalbums=1104


De Noordzeeprijs voor Willy Linthout

Begin van de maand organiseerde De vzw Strippromotie Knokke-Heist voor de twaalfde keer het stripfestival in het casino. Op zaterdagavond werden op een gala-avond ook verschillende prijzen uitgereikt. De Noordzeeprijs, ereprijs Graaf Leopold Lippens, werd toegekend aan de tekenaar van de Urbanus-strips, Willy Linthout. Het thema van het stripfestival was 'Humor' en die prijs ging Charel Cambré. Paul Geerts, die bekend is van de stripreeks Suske en Wiske, waarvan hij van 1972 tot 2002 hoofdtekenaar was kreeg de prijs voor Stripeducatie.
Tot eind juni is de tentoonstelling 'Willy Linthout. Urbanus.' nog te bezichtigen in de gemeentelijke openbare bibliotheek van Knokke-Heist.


Tien snelle vragen voor Willy Linthout

We vuurden tien snelle vragen af op enkele van onze striptekenaars. Zo leren we ze beter kennen. Vandaag trakteren we jullie graag op een gezellig gesprek met Willy Linthout, de geestelijke vader van de Urbanus strips!
Met welke schrijver of schrijfster zou je willen dineren?
Met Merho, die heeft namelijk een heel dure smaak. Die gaat naar de beste (en dus vaak ook de duurste restaurants). Als de uitgeverij dan de rekening betaalt, is het helemaal in orde!

Het gekste boek dat je ooit kocht?
Dat was een misdruk van Jan Kordaat die ik kocht voor één frank toen ik een jaar of twaalf was... De pagina's binnenin waren helemaal wit. Ik heb toen maar mijn eigen verhaal getekend in dat boek.

Jouw schrijfplaats?
Ik heb net een fietshok gebouwd met een klein bureeltje aan. Er hangt een grote klok en er staat een keukenkast. En voor de rest is er heel veel licht en ik heb uitzicht op mijn tuin. Zalig!

Het mooiste personage volgens jou?
Madam Pheip van Nero. Maar dan wel de versie van Jan Bosschaert. Hij heeft die een keer geschilderd in lingerie. Dat schilderij hangt hier boven mijn computer.

Een boek dat je zelf had willen schrijven?
Het gele teken. Dan was ik meteen financieel binnen en hoefde ik de rest van mijn leven niks meer te doen.

De vreemdste plek waar je ooit een handtekening hebt gezet?
In de toiletten van het Hilton hotel in Antwerpen. We hadden daar een feest wegens de uitgave van onze vijftigste Urbanusstrip. Ik zat op het toilet, grote boodschap. Een mevrouw kwam de mannentoiletten binnengeslopen en duwde de nieuwe Urbanusstrip onder de deur van het toilet: of ik het wou signeren... Mevrouw Vonck, ik heb altijd geweten dat jij het was!

De openingszin die je het beste bijbleef?
'Er was eens' is in elk geval de domste openingszin aller tijden. NATUURLIJK was er eens iets... Als er niets was had de auteur ook niets te vertellen! En de beste slotzin? "Elk verhaal heeft een einde, maar een worstje heeft er twee!" (Marc Sleen in een Nero-album)

Welke niet-schrijver zou ooit een boek moeten schrijven en wat zou de titel moeten zijn?
Jef Meert. Mijn eerste uitgever zou een geniaal auteur geweest zijn. De titel? 'Jef en de vrouwen'... Iets in die aard...

Je kan één overleden schrijver terug tot leven wekken. Wie kies je? Willy Vandersteen! Al was het maar om hem te kunnen vragen wat hij van AMORAS denkt.
(Standaard Uitgeverij 20 april 2015)


Ballon Media en Standaard Uitgeverij lanceren samen YIEHA, een digitaal platform voor al wie van strips houdt
Vanaf nu lees je jouw favoriete strips op pc, iPhone en iPad

De twee grootste stripuitgevers van het land bundelen hun krachten in het digitale stripplatform YIEHA. Reeksen als Suske en Wiske, Jommeke, Amoras, Urbanus, Blake en Mortimer, De Rode Ridder, Lucky Luke, de Kiekeboes, Largo Winch, De Kampioenen, etc. kan je vanaf nu lezen op pc, laptop, iPhone en iPad. Bij YIEHA kan je strips kopen of huren. Van alle strips bij YIEHA kan je ook gratis previews lezen. Momenteel zijn er dat 800 maar de catalogus wordt de komende maanden stevig uitgebreid. Iedereen kan zich gratis registreren op www.yieha.be - www.yieha.nl en de YIEHA app downloaden in de App Store.
Meer infoa via:
http://www.yieha.be


Stripthemapark Comics Station Antwerp opent in 2016

Het thema- en belevingspark voor Belgische stripfiguren Comics Station Antwerp zal in het voorjaar van 2016 haar deuren openen. Onder meer Suske en Wiske en Urbanus zullen er achttien jaar lang tentoongesteld kunnen worden. De financiering is rond en de bouwaanvraag werd recentelijk ingediend, zo is maandag aangekondigd. Drie voormalige Studio 100-medewerkers vatten het plan op om een strippark te openen in de minder gebruikte achterkant van het station Antwerpen-Centraal. Dat idee wordt nu meer concreet, nu de financiering rond is en de bouwaanvraag werd ingediend.
Het projectvoorstel omvat - op een oppervlakte van zowat 6.000 m2 - permanente tentoonstellingen van stripfiguren van De Kiekeboes, Suske en Wiske, Urbanus, Jommeke, Lucky Luke en De Smurfen. De internationaal verfilmde figuur Kuifje wordt niet permanent opgenomen, al wordt daar wel over nagedacht voor eventuele, tijdelijke projecten.

Themazones
Het gebouw zelf wordt een meerlagige constructie in de grote glazen koepel achteraan. Enerzijds komt er een kleinere, interactieve expo, voornamelijk bedoeld voor toeristen. Voor een breder publiek is er een deel met themazones, waar voor elk personage een ruimte wordt voorzien, met een hoofdattractie en bijkomende activiteiten.
"We willen geen lange wachtrijen voor de 40 tot 50 activiteiten, die de bezoekers kriskras kunnen aandoen. Tegelijkertijd zullen zowat 2.000 personen binnen kunnen", zegt een van de managers, Wim Hubrechtsen. "Per jaar denken we aan zowat 200.000 bezoekers. Vermoedelijk bedraagt de toegangsprijs minder dan 20 euro", klinkt het. Het project, ter waarde van "minimaal 9 miljoen euro", is in handen van stripuitgeverij WPG en de investeringsgroep Vermec. Tegen het voorjaar van 2016 zou het gebouw opengaan, en dit voor vermoedelijk achttien jaar, de duurtijd van de concessie die de NMBS heeft toegezegd. Over de concrete vergoeding werden geen details gegeven.

Antwerpen stripstad
"Er komt een nieuwe beleving in de stad in een van de mooiste monumenten van de stad. De komst van Comics Station Antwerp zet Antwerpen als stripstad verder in de verf. Het project wordt belangrijk voor het toerisme, maar ook voor de buurt rond het Kievitplein, zodat er meer dynamiek aan deze kant komt", zei Antwerps schepen voor Toerisme Koen Kennis (N-VA).
(25 Mei 2015)