Eigen familiegeschiedenis inspireert Willy Linthout tot nieuwe stripreeks
Ook in Willy Linthouts nieuwe stripreeks wordt zijn alter ego Karel Germonprez opgevoerd.

Uitgeverij De Bezige Bij zal volgend jaar een nieuwe stripreeks lanceren van Urbanus’-tekenaar Willy Linthout. In die nieuwe strip ‘Wat wij moeten weten’ vertelt Linthout openhartig over zijn ouders, zijn broers en de rol van alcohol in het gezin. “Ik denk dat een auteur vooral moet vertellen over zaken die hij kent en waarmee hij kan omgaan”, verduidelijkt de winnaar van de Bronzen Adhemar/Vlaamse cultuurprijs voor de strip 2009.
Na het succesvolle ‘Jaren van de olifant’, een autobiografisch geïnspireerde strip over zelfdoding, en ‘De Leveling’ gaat de tekenaar van de populaire ‘Urbanus’-strips nogmaals de autobiografische weg op. De nieuwe reeks is gebaseerd op een boek dat door Linthouts moeder geschreven werd. “Het boek bestaat echt. Het staat vol met recepten maar ook allerlei wetenswaardigheden, zoals ‘Wat moet ik doen om zo vlug mogelijk te ontnuchteren als ik zat ben?’. Er staat in hoe we moeten omspringen met onkruidverdelger en daarnaast staat er hoe we chocoladecake moeten bakken of ook wanneer het solden zijn in Griekenland”, aldus Willy Linthout. “Alles wat we moeten weten staat dus in het boek. Het eigenaardige is echter, dat mijn moeder het boek nooit gebruikt heeft. Ik herinner me niet dat ze ooit een recept heeft gemaakt uit het boek, en ze is ook nooit naar Griekenland geweest. Mijn nieuwe strip gaat over dit boek, over mijn ouders en mijn broers en hoe alcohol een rol speelde in ons gezin. Voor deze reeks maak ik gebruik van mijn alter ego Karel. Ook zijn broer Roger speelde al een kleine rol in ‘Jaren van de Olifant’. In deze nieuwe reeks wordt de rest van de familie dus ook opgevoerd. Ook de problemen met Wannes komen tersprake, maar zijn zeker niet de rode draad in het boek.”
Willy Linthouts tekent de strip zelf, in zijn ondertussen bekende potloodtekenstijl, maar schrijft de strip samen met zijn broer Theo, die eerder ook al meeschreef aan ‘Jaren van de Olifant’ en ‘Het laatste station’. Dat nu de familie Linthout opgevoerd wordt in een strip, blijkt een evidentie voor de auteur. “Ik had en heb een heel kleurrijke familie. Het onderwerp drong zich gewoon op. Het is een beetje dezelfde manier van werken als bij ‘Jaren van de Olifant’. Toch wordt dit meer autobiografisch”, legt Linthout uit. “Ik denk dat een auteur vooral moet vertellen over zaken die hij kent en waarmee hij kan omgaan. Ik vind het gewoon leuk om werkelijkheid en fictie met elkaar te vermengen in mijn strips. Ook bij ‘Urbanus’ is dat veel meer het geval dan men op het eerste zicht zou denken. Ook daar vertrek ik heel dikwijls van iets wat me overkomen is of wat ik gehoord heb.”
Linthout is al ver gevorderd met het tekenwerk van ‘Wat wij moeten weten’, waarvan het eerste deel in maart 2011 bij uitgeverij De Bezige Bij zal verschijnen. “Hoofdstukken 1 en 2 zijn bijna klaar. Er komen vier albums met telkens twee hoofdstukken in”, verduidelijkt de Lokerse stripauteur. ”Zeer waarschijnlijk komt boek twee er eind 2011, drie en vier zijn dan voor 2012. Het geheel wordt achteraf ook nog in bundel uitgegeven.”
(Bron: http://www.stripturnhout.be/)
(25 Oktober 2010)