Oorlogskomedie Urbanus krijgt dan toch subsidies

Met de 1,5 miljoen euro die het Vlaams Audiovisueel Fonds (Vaf) uittrekt voor filmprojecten, kan onder andere 'Altijd Tevreeden' met Urbanus gefinancierd worden.

De grootste enveloppe voor een filmproject, 650.000 euro, gaat in deze subsidieronde naar Altijd Tevreeden. Dat is de oorlogskomedie die Frank Van Passel en Urbain Servranckx (Urbanus) samen maken. Begin dit jaar haalden ze bij de vorige ronde bakzeil. Servranckx vertelt hoe het verder moet.

Krijgt u met deze steun het project opnieuw overeind?
Urbanus: Om in Vlaanderen een film te maken heb je eerst de steun van het Vaf nodig. Met dat diploma op zak kun je vervolgens andere financiers proberen te overtuigen. Als er al een basis is, geeft dat vertrouwen. Het totaalbudget is namelijk geschat op 3,5 tot vier miljoen euro. Ik hoor dat het in de goede richting gaat.

Is er veel tijd verloren?
Toen ons dossier in januari geen steun kreeg, hebben we zelf beslist alles een jaar op te schuiven. Want je cast en crew ben je toch kwijt, die hebben natuurlijk al lang andere engagementen. Als je een jaar later begint, is er nog kans dat je hen kunt recupereren. Maar eerlijk, voor Hector en Koko Flanel is het geld ons ook niet van de eerste keer in onze nek gegooid.

Welk voorbereidend werk was er al gedaan?
Frank heeft al diverse locaties gescout voor opnames. Er zijn al castings geweest. In het script zitten twee rollen voor kinderen. Uit vierduizend kandidaatjes hebben we onze keuze al gevonden. Zelf speel ik de hoofdrol. Omdat we met onze toezegging van het Vaf in Nederland coproductiesteun gaan vragen, moet er zeker een grote rol in zitten voor een Nederlander. Dat wordt Ellen ten Damme. Die heeft in Nederland een aardig rockchickgehalte. Deze winter zat ze in Chagrin d'amour van Behoud de Begeerte.

Doet u voor deze film alles samen met Frank Van Passel?
We schrijven samen aan het scenario. Dat is rond, maar nu we weten dat we mogen beginnen, zullen we er nog wel opnieuw aan sleutelen. Op de set ga ik niet “actie, en “cut, roepen, maar we brengen allebei onze ervaring in. Frank heeft zijn filmkennis en zorgt voor de juiste emotionele fond, ik kan wel wat advies inbrengen voor humoristische scènes.

Wat is een oorlogskomedie?
Het verhaal speelt in 1917 in een soort Pajottenland. Mijn personage is gebaseerd op Camille Jenatzy, de Belg die als eerste honderd kilometer per uur haalde met een auto. Het is een uitvinder-duivenmelker. Via zijn duiven geraakt hij betrokken in de oorlog, omdat ze werden ingezet voor de communicatie. Het wordt een mix van humor, ontroering, spanning en mooie beelden.
(Bron: De Standaard 11 Juni 2010)
(11 Juni 2010)